Procedure herplaatsing

Bij het herplaatsen hanteert Stichting Ratjetoe een aantal criteria waaraan in de nieuwe thuissituatie van de rat/ratten voldaan moet worden. De opvangratten hebben vaak een slechte start gehad en we willen nu het beste voor ze. Zo wordt een rat niet herplaatst als het dier alleen komt te zitten. Het zijn sociale dieren die veel hebben aan een maatje van de eigen soort. Een dier van een andere soort is geen geschikt maatje voor een tamme rat.

Een rattenverblijf moet goed ventileren ivm gevoelige luchtwegen van de ratten. Terraria en aquaria zijn daarom niet geschikt. De temperatuur loopt hierin hoog op en schadelijke, vluchtige stoffen uit ontlasting en urine kunnen slecht afgevoerd worden en stapelen op tot schadelijke waardes. Verblijven van gaas en traliewerk zijn verreweg het beste geschikt. Houtwerk moet worden afgelakt tegen het intrekken van urine en bacteriën en eventueel beschermd worden met metalen strips tegen knagen of regelmatig worden vervangen.

  • De bodembedekking die gebruikt gaat worden moet stofarm zijn en goed absorberen.
  • Klim- en knaagmogelijkheden dienen aanwezig te zijn.
  • Ratten moeten onder en boven etages en hangmatten rechtop kunnen staan, dit houdt in dat er dus minimaal 30 cm vrije ruimte onder en boven moet zitten.
  • Per twee tot vier ratten moet minstens een hangmat beschikbaar zijn.
  • Tunnels, buizen en huisjes kunnen het verblijf verder aankleden.
  • Molens worden niet veel gebruikt door ratten, maar als ze worden gebruikt dienen deze veilig te zijn. Dwz geen spijltjes-molens waar tussen de staart of poten klem kunnen gaan zitten en een minimale diameter van 28 cm.
  • De maximale maaswijdte is 2 cm. Door ruimere tralies kunnen ratten zich naar buiten wurmen. Voor hele kleine ratten en rittens is een maximale afstand van 1 cm vereist.

Als basisafmeting moet de kooi 0,30 m3 volume/inhoud hebben. Dit is geschikt voor 2 tot 4 a 5 ratten. Voor elke extra bijkomende rat dient een extra volume/inhoud van 0,10 m3 berekend te worden.

Voorbeeld;
De Ferplast Jenny meet 0,80 x 0,50 x 0,80 m. Deze heeft een volume/inhoud van 0,32 m3 en is dus geschikt vanaf 2 tot 4 a 5 ratten.
De Ferplast Furet XL meet 0,80 x 0,75 x 0,87 m en heeft een volume/inhoud van 0,52 m3. Trek daar de basisafmeting af van 0,30 m3 dan hou je 0,22 m3 over. Als dit gedeelt wordt door 0,10 m3 dan is er dus nog plaats voor 2,2 ratten. Twee extra ratten dus. De Furet XL biedt dus genoeg ruimte voor maximaal 7 ratten.

Er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met de aard van het individuele ratje. Een rat met achterhandsverlamming heeft niets aan de kleine bodemoppervlakte (0,65 x 0,55 m) van een smalle hoge voliere als bijvoorbeeld de Ferplast Aria, hoewel deze qua volume/inhoud ook 7 ratten zou kunnen huisvesten. Deze is beter af in een brede kooi. Klimmen gaat vaak dan niet meer, maar voldoende beweging blijft wel belangrijk om een dier gezond te houden.

Deze ruime afmetingen garanderen voldoende bewegingsvrijheid, ook wanneer de ratten (tijdelijk) voor langere tijd niet elke dag enkele uren los kunnen lopen. Zulke situaties komen toch nog redelijk vaak voor. Denk hierbij aan een vakantie-oppas die er geen tijd voor heeft of een ziekenhuisopname of persoonlijke redenen waardoor het echt niet mogelijk is.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat ratten (en ook veel andere dieren) die in kleinere kooien worden gehouden een veel grotere kans hebben ziek te worden of gedragsproblemen ontwikkelen. Enkele van deze onderzoeken zijn uitgevoerd door biologen in dienst van dierentuinen, een plek waar dieren nauwelijks of nooit los mogen lopen.

Bij het herplaatsen wordt er een overeenkomst getekend. Hierin staan een aantal voorwaarden, zoals dat er absoluut nooit gefokt mag worden met dieren die uit de opvang afkomstig zijn. Tevens mag een dier nooit zonder overleg worden verkocht of weggegeven aan een derde. Als de opvang het eens is met de nieuwe plek, is het akkoord, maar anders moet het dier terug naar de opvang. Daarmee geldt dus ook dat als je een dier zoekt voor bij een rat die je al hebt, het ratje van de opvang in geval het niet klikt altijd terug moet komen. We kunnen dan altijd kijken of het met een ander beter lukt.

Tevens wordt er voor alle ratten die worden herplaatst een bijdrage gevraagd in de opvangkosten. Deze bedragen zijn een minimum, een extra gift is altijd meer dan welkom.