Voeding

Ratten zijn alleseters, bovendien lusten ze bijna alles. Als basisvoer zijn er tegenwoordig allerlei rattenvoeders op de markt waarin alle voedingsbehoeften van de rat verwerkt zijn. Geef ratten geen konijnenvoer of gemengd knaagdierenvoer. Konijnen zijn planteneters terwijl ratten ook dierlijke producten eten. Ook in gemengd knaagdierenvoer zit voor een rat te weinig voedingsstoffen, met name te weinig (dierlijk) eiwit.
Van teveel dierlijke eiwitten (kaas, ei, vis en vlees) kunnen ratten erg gaan stinken. Door hiervan minder te geven is het probleem vaak snel opgelost.

Naast het rattenvoer kunnen de ratten iets extra’s krijgen als fruit, groente, rijst, macaroni, aardappel, maïs en af en toe een stukje kaas of ei. Ook oud en uitgedroogd brood vinden ratten lekker. Ratten vinden het erg leuk om bezig te zijn met hun eten. Een hele walnoot bijvoorbeeld vormt een ware uitdaging. Ratten worden snel te dik, met name de mannetjes, dus wees spaarzaam met de extra’s. Een rat heeft maar een klein maagje!

Een drinkflesje vers water moet altijd aanwezig zijn. Doordat de rat met zijn tong aan de drinknippel likt komen er allerlei bacteriën in het water terecht die een zogenaamde biofilm vormen aan de binnenkant van de fles. Ook schadelijke ziekteverwekkers nestelen zich in die biofilm. Maak daarom het flesje 1x per week schoon met een flesseborstel en heet water.